Czereśnie w karmelu z sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1311
Składniki:
- 500 g czereśni
- 1 szklanka sezamu
- Karmel:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
Opis przygotowania:
Czereśnie umyć, osączyć z wody i pozbawić ogonków. Następnie nabić je na pateczki szaszłykowe. Sezam przesypać do miseczki.
Przygotować karmel: na patelnię z jasnym grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę. Składniki na patelni wymieszać drewnianą łyżką na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru, po czym gotować je już bez mieszania do chwili, aż uzyskamy złocisty kolor. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. W przestudzonym karmelu zamoczyć nabite wcześniej czereśnie i obtoczyć je sezamem. Gotowe przełożyć na tackę.
Przygotować karmel: na patelnię z jasnym grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę. Składniki na patelni wymieszać drewnianą łyżką na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru, po czym gotować je już bez mieszania do chwili, aż uzyskamy złocisty kolor. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. W przestudzonym karmelu zamoczyć nabite wcześniej czereśnie i obtoczyć je sezamem. Gotowe przełożyć na tackę.
Komentarze (0)