Czekoladowe salami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1534
Czekoladowe salami
fot. Pete (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 150 g chipsów czekoladowych
  • 120 g podłużnych biszkoptów
  • 100 ml wrzącej wody
  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki brązowego cukru

Opis przygotowania:

Orzechy mielone oraz migdały przesypać razem na jedną patelnie bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na małym ogniu, po czym ściągnąć je z ognia. Masło pokroić na kawałki, przełożyć do rondla i rozpuścić je. Do rozpuszczonego masła dodać pokruszoną na drobne kawałki gorzką czekoladę i wsypać brązowy cukier. Składniki w rondlu dokładnie wymieszać i rozpuścić je na płynną masę. Do rozpuszczonej masy wsypać chipsy czekoladowe, mielone orzechy, migdały, tartą skórkę pomarańczowa i dokładnie wymieszać. Dwie łyżeczki kawy przesypać do szklanki, zalać wrzącą wodą, parzyć przez 3 minuty, a potem przelać do składników w rondlu. Całość dokładnie wymieszać. Następnie odpowiednie pojemniki plastikowe wyłożyć złotą folią aluminiową i włożyć do nich podłużne biszkopty. Wszystko zalać wymieszanymi składnikami z rondla, przestudzić i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów