Czekoladowe salami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1534
Składniki:
- 350 g gorzkiej czekolady
- 150 g chipsów czekoladowych
- 120 g podłużnych biszkoptów
- 100 ml wrzącej wody
- 2 łyżeczki mielonej kawy
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
- 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 0,5 szklanki brązowego cukru
Opis przygotowania:
Orzechy mielone oraz migdały przesypać razem na jedną patelnie bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na małym ogniu, po czym ściągnąć je z ognia. Masło pokroić na kawałki, przełożyć do rondla i rozpuścić je. Do rozpuszczonego masła dodać pokruszoną na drobne kawałki gorzką czekoladę i wsypać brązowy cukier. Składniki w rondlu dokładnie wymieszać i rozpuścić je na płynną masę. Do rozpuszczonej masy wsypać chipsy czekoladowe, mielone orzechy, migdały, tartą skórkę pomarańczowa i dokładnie wymieszać. Dwie łyżeczki kawy przesypać do szklanki, zalać wrzącą wodą, parzyć przez 3 minuty, a potem przelać do składników w rondlu. Całość dokładnie wymieszać. Następnie odpowiednie pojemniki plastikowe wyłożyć złotą folią aluminiową i włożyć do nich podłużne biszkopty. Wszystko zalać wymieszanymi składnikami z rondla, przestudzić i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika.
Komentarze (0)