Czekolada z goździkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2309
Składniki:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 5 dag białej czekolady
- 2 żółtka
- 3 dag cukru pudru
- szczypta cynamonu i zmielonych goździków
Opis przygotowania:
Kakao, cynamon i goździki rozprowadzamy w 4 łyżkach mleka,wlewamy do reszty mleka,mieszamy i gotujemy.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy kilka łyżek mleka i mieszamy na gładką masę.Dalej mieszając wlewamy resztę mleka.Oba rodzaje czekolady rozpuszczamy oddzielnie na parze.Do ciemnej masy dodajemy stopniowo masę kawowo-żółtkową.Całość podgrzewamy,rozlewamy do filiżanek i polewamy białą czekoladą.
Komentarze (1)
Po kropkach i przecinkach stawia się spację.