Czekolada toffi z orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1569
Czekolada toffi z orzechami
fot. star5112 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 250 g całych orzechów laskowych
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • Masa toffi:
  • 500 ml śmietany 18%
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 20 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować masę toffi: do rondla wlać śmietanę, wsypać do niej cukier i wlać ekstrakt waniliowy. Całość gotować na dużym ogniu, cały czas mieszając, do czasu, aż masa zgęstnieje. Wtedy wlać do tego roztopione masło, ściągnąć z ognia, dodać do tego całe orzechy laskowe, dobrze wymieszać i przełożyć na folię aluminiową, aby masa lekko przestygła.

Następnie wszystko dokładnie zawinąć w folię, wstawić do lodówki i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i odwinąć z folii.

Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki i przełożyć do miski. Następnie rozpuścić ją na płynną masę na małym ogniu i polać nią masę toffi.

Wszystko posypać tłuczonymi orzechami laskowymi i pozostawić do zastygnięcia czekolady w chłodnym miejscu. Po zastygnięciu czekolady podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów