Czekolada toffi z orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1569
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 250 g całych orzechów laskowych
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- Masa toffi:
- 500 ml śmietany 18%
- 120 g rozpuszczonego masła
- 20 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować masę toffi: do rondla wlać śmietanę, wsypać do niej cukier i wlać ekstrakt waniliowy. Całość gotować na dużym ogniu, cały czas mieszając, do czasu, aż masa zgęstnieje. Wtedy wlać do tego roztopione masło, ściągnąć z ognia, dodać do tego całe orzechy laskowe, dobrze wymieszać i przełożyć na folię aluminiową, aby masa lekko przestygła.
Następnie wszystko dokładnie zawinąć w folię, wstawić do lodówki i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i odwinąć z folii.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki i przełożyć do miski. Następnie rozpuścić ją na płynną masę na małym ogniu i polać nią masę toffi.
Wszystko posypać tłuczonymi orzechami laskowymi i pozostawić do zastygnięcia czekolady w chłodnym miejscu. Po zastygnięciu czekolady podawać do spożycia.
Następnie wszystko dokładnie zawinąć w folię, wstawić do lodówki i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i odwinąć z folii.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki i przełożyć do miski. Następnie rozpuścić ją na płynną masę na małym ogniu i polać nią masę toffi.
Wszystko posypać tłuczonymi orzechami laskowymi i pozostawić do zastygnięcia czekolady w chłodnym miejscu. Po zastygnięciu czekolady podawać do spożycia.
Komentarze (0)