Ciasto toffi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1437
Ciasto toffi
fot. bochalla / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 ml kajmaku
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g niesolonego masła
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Do rondla wrzucić masło, wsypać cukier brązowy i razem rozpuścić na płynną masę na średnim ogniu. Do rozpuszczonej masy wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, mielone orzechy laskowe, sól i wbić do tego jajka. Następnie wlać do tego ekstrakt waniliowy, kajmak i całość dokładnie zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów