Ciasto toffi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1437
Składniki:
- 500 ml kajmaku
- 250 g mąki pszennej
- 200 g niesolonego masła
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 2 jajka
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 1 szklanka brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Do rondla wrzucić masło, wsypać cukier brązowy i razem rozpuścić na płynną masę na średnim ogniu. Do rozpuszczonej masy wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, mielone orzechy laskowe, sól i wbić do tego jajka. Następnie wlać do tego ekstrakt waniliowy, kajmak i całość dokładnie zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.
Komentarze (0)