Curry z kurczaka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1439
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 150 g chipsów ziemniaczanych
- 2 łyżki oleju
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 1 łyżeczka curry
- 1 mały seler
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry i oprószyć je mąką. Seler z marchewką obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Imbir obrać ze skory i pokroić w cienką słomkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać oprószone wcześniej mąką piersi z kurczaka, posypać je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojony seler z marchewką, imbir, liście laurowe i wsypać kurkumę oraz curry. Wszystko wymieszać, doprawić przyprawami jeśli trzeba i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Wtedy ściągnąć je z ognia, wymieszać z chipsami ziemniaczanymi i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)