Curry z kurczaka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1439
Curry z kurczaka
fot. Ruocaled / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 150 g chipsów ziemniaczanych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 mały seler
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry i oprószyć je mąką. Seler z marchewką obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Imbir obrać ze skory i pokroić w cienką słomkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać oprószone wcześniej mąką piersi z kurczaka, posypać je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojony seler z marchewką, imbir, liście laurowe i wsypać kurkumę oraz curry. Wszystko wymieszać, doprawić przyprawami jeśli trzeba i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Wtedy ściągnąć je z ognia, wymieszać z chipsami ziemniaczanymi i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów