Cukinia zapiekana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2668
Składniki:
- 14 młodych cukinii z kwiatem
- 50 dag białego sera twarogowego
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki zielonego groszku z puszki
- 2 łyżki masła
- 2 ogórki korniszony
- 1 jabłko
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 arkusz złotka grillowego
Opis przygotowania:
Ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miseczki. Paprykę i jabłko pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do sera. Obrać cebulę i razem z korniszonami pokroić w drobną kostkę, po czym dodać do sera. Całość doprawić pieprzem, solą i dobrze wymieszać. Cukinie umyć delikatnie, nie urywać kwiatów. Umyte osączyć z wody i nadziać kwiaty wymieszaną pastą twarogową. Przygotować piekarnik i rozgrzać go do temperatury 150 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć złotkiem, wysmarować go masłem i ułożyć cukinię z nadzianymi kwiatami. Całość piec do miękkości cukinii.
Komentarze (1)
Hehe,wyglada to dziwnie na tym zdjeciu:DJa dzis kupilam cukinie w Lidlu i sa taaaaak wielkie ze chyba 3 mi wejda na blache:D