Cukinia w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4968
Cukinia w sosie pomidorowym
fot. The Gifted Photographer / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 0,5 kg pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki estragonu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, przełożyć do rondla i gotować, aż polowa płynu odparuje. Następnie zestawić z ognia i przetrzeć przez sito. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać estragon, przetarte pomidory, szczyptę soli, pieprzu, dobrze wymieszać i zagotować. Cukinie pokroić w plastry, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać, sosem pomidorowym i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni przez 10 minut. Podawać w naczyniu, którym się zapiekała.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów