Cukinia w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4968
Składniki:
- 2 cukinie
- 0,5 kg pomidorów
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki estragonu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, przełożyć do rondla i gotować, aż polowa płynu odparuje. Następnie zestawić z ognia i przetrzeć przez sito. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać estragon, przetarte pomidory, szczyptę soli, pieprzu, dobrze wymieszać i zagotować. Cukinie pokroić w plastry, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać, sosem pomidorowym i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni przez 10 minut. Podawać w naczyniu, którym się zapiekała.
Komentarze (0)