Paella z owoców morza
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2186
Składniki:
- 100 g mrożonych krewetek
- 100 g mrożonych małż w muszlach
- 20 g wędzonego boczku
- 2 szklanki ryżu
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 puszka kukurydzy w zalewie
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 1 pęczek szczypiorku
- szczypta szafranu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Owoce morza rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Małże zalać 1 szklanką bulionu warzywnego z kostki i gotować przez 5 minut. Małże, które się nie otworzyły podczas gotowanie wyrzucić. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę, czosnek i zeszklić. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Dodać do tego pokrojone w plastry pomidory, osączony z zalewy zielony groszek, kukurydzę i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać krewetki, pokrojony na kawałki boczek i ryż. Doprawić pieprzem, solą oraz szczyptą szafranu. Wlać pozostały bulion warzywny i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodać ugotowane wcześniej małże z bulionem, dobrze wymieszać, dusić przez 2 minuty i przełożyć na talerz. Całość udekorować pokrojoną w ćwiartki cytryną i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze (0)