Paella z owoców morza

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2186
Paella z owoców morza
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g mrożonych krewetek
  • 100 g mrożonych małż w muszlach
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 puszka kukurydzy w zalewie
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek szczypiorku
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Owoce morza rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Małże zalać 1 szklanką bulionu warzywnego z kostki i gotować przez 5 minut. Małże, które się nie otworzyły podczas gotowanie wyrzucić. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę, czosnek i zeszklić. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Dodać do tego pokrojone w plastry pomidory, osączony z zalewy zielony groszek, kukurydzę i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać krewetki, pokrojony na kawałki boczek i ryż. Doprawić pieprzem, solą oraz szczyptą szafranu. Wlać pozostały bulion warzywny i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodać ugotowane wcześniej małże z bulionem, dobrze wymieszać, dusić przez 2 minuty i przełożyć na talerz. Całość udekorować pokrojoną w ćwiartki cytryną i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów