Ciasto z truskawkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2827
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cytryna do nasączenia
- Masa:
- śnieżynka
- mleko
- Do dekoracji;
- truskawki
- mięta
- galaretka truskawkowa
Opis przygotowania:
[b]Biszkopt[/b]: Ubijamy białka ze szklanką cukru,dodajemy żółtka wymieszane z wodą,potem mąkę wymieszaną z proszkiem.Wlać do tortownicy i piec 30 minut.
[b]Masa:[/b] Śnieżynkę ubijamy tak jak na opakowaniu tyle mleka ile jest napisane.
Galaretkę rozpuszczamy z wodą i do zakrzepnięcia.
Przestygnięty biszkopt kroimy na pół,obie połówki nasączamy sokiem z cytryny rozrobione z wodą.Placki przekładamy ubitą masą,dekorujemy truskawkami,polewamy galaretką i wkładamy miętę.Dookoła można posypać wiórkami kokosowymi.
[b]Masa:[/b] Śnieżynkę ubijamy tak jak na opakowaniu tyle mleka ile jest napisane.
Galaretkę rozpuszczamy z wodą i do zakrzepnięcia.
Przestygnięty biszkopt kroimy na pół,obie połówki nasączamy sokiem z cytryny rozrobione z wodą.Placki przekładamy ubitą masą,dekorujemy truskawkami,polewamy galaretką i wkładamy miętę.Dookoła można posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze (0)