Ciasto z truskawkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 2827
Ciasto z truskawkami
fot. MONIKA STRUK

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cytryna do nasączenia
  • Masa:
  • śnieżynka
  • mleko
  • Do dekoracji;
  • truskawki
  • mięta
  • galaretka truskawkowa

Opis przygotowania:

[b]Biszkopt[/b]: Ubijamy białka ze szklanką cukru,dodajemy żółtka wymieszane z wodą,potem mąkę wymieszaną z proszkiem.Wlać do tortownicy i piec 30 minut.

[b]Masa:[/b] Śnieżynkę ubijamy tak jak na opakowaniu tyle mleka ile jest napisane.
Galaretkę rozpuszczamy z wodą i do zakrzepnięcia.
Przestygnięty biszkopt kroimy na pół,obie połówki nasączamy sokiem z cytryny rozrobione z wodą.Placki przekładamy ubitą masą,dekorujemy truskawkami,polewamy galaretką i wkładamy miętę.Dookoła można posypać wiórkami kokosowymi.

Autor: monika4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów