Ciasto z gruszkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3307
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 4 gruszki
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opis przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej proszek do pieczenia. W misce utrzeć na puszystą masę margarynę, śmietanę, cukier waniliowy. Oddzielić żółtka od białek, jedno białko zachować do cytrynowego lukru, a z reszty ubić sztywną pianę. Do utartej wcześniej masy dodać żółtka, mąkę małymi porcjami, na końcu pianę. Z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do okrągłej formy, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze do 180 stopni przez około 30 minut. Upieczone ciasto nie powinno być zbyt wysokie. Obrać gruszki ze skórki, przeciąć na połowy i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Obrane gruszki skropić sokiem z cytryny. Kiedy podczas pieczenia ciasto osiągnie złotawy kolor i lekko wyrośnie - ułożyć na nim gruszki i posmarować białkiem z jednego jajka z 2 łyżeczkami cukru pudru, a następnie skropić lekko sokiem z cytryny.
Komentarze (0)