Ciasto smerfowe
Oceń:
(14 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5055
Składniki:
- 600 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- Ciasto:
- 5 jaj
- 2 łyżki niebieskiego barwnika spożywczego
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać stopniowo cukier, dodać żółtka jaj i na końcu mąkę tortową oraz ziemniaczaną. Całość nadal ubijać mikserem, aż do utworzenia jednolitej masy. Wlać do tego barwnik spożywczy i całość ponownie dobrze zmiksować, po czym przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem. Jeżeli ciasto się do niego przylepia, to należy piec je dalej. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ją na upieczone wcześniej ciasto. Wszystko wstawić do 30 minut do lodówki.
Komentarze (0)