Babeczki różane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1889
Babeczki różane
fot. seelensturm / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 kwiatów róży do dekoracji
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g rozpuszczonej, gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka 2%
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki wody różnej
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • Górna warstwa:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1,5 łyżeczki likieru różanego
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z kakao, brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wlać do tego mleko, olej, rozpuszczoną czekoladę, wodę różaną, po czym wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować górną warstwę: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Następnie do ubitej piany wlać likier różany, ponownie zmiksować i całość nałożyć na upieczone wcześniej babeczki.

Wszystko udekorować umytymi kwiatkami róży.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów