Babeczki różane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1889
Składniki:
- 6 kwiatów róży do dekoracji
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g rozpuszczonej, gorzkiej czekolady
- 100 ml mleka 2%
- 100 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki wody różnej
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- Górna warstwa:
- 200 ml śmietany kremówki
- 1,5 łyżeczki likieru różanego
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z kakao, brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wlać do tego mleko, olej, rozpuszczoną czekoladę, wodę różaną, po czym wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować górną warstwę: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Następnie do ubitej piany wlać likier różany, ponownie zmiksować i całość nałożyć na upieczone wcześniej babeczki.
Wszystko udekorować umytymi kwiatkami róży.
Przygotować górną warstwę: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Następnie do ubitej piany wlać likier różany, ponownie zmiksować i całość nałożyć na upieczone wcześniej babeczki.
Wszystko udekorować umytymi kwiatkami róży.
Komentarze (0)