Ciasto pasterskie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 749
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 1 kg ziemniaków
- 50 g tartego sera Gouda
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 por
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz por umyć i odsączyć z wody. Por pokroić w cienkie krążki. Szczypiorek drobno posiekać. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i utłuc z 2 łyżkami masła na jednolitą masę. Marchew z zielonym groszkiem rozmrozić. Cebule obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, doprawić je do smaku szczyptą soli, pierzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. Dodać do tego rozmrożoną wcześniej marchew z groszkiem i ponownie dobrze wymieszać. Całość smażyć jeszcze przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do wysmarowanej 1 łyżką masła brytfanki. Na to nałożyć ubite wcześniej ziemniaki, posypać je tartym serem Gouda i pokrojonym porem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)