Ciasto oliwkowo-pieczarkowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2364
Składniki:
- 20 g pieczarek
- 4 jajka
- 4 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 4 suszone pomidory
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki tartego sera Emmentaler
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- sól
Opis przygotowania:
Pieczarki umyć, osączyć z wody, obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w cienkie talarki. Jajka wbić do miski i zmiksować je mikserem. Do zmiksowanych jaj wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wlać wino wytrawne, oliwę z oliwek i roztopione masło. Całość doprawić do smaku szczyptę soli, ponownie zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym wsypać do niej tarty ser, dodać pokrojone pieczarki, oliwki i suszone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i pokroić na porcje.
Komentarze (0)