Ciasto oliwkowo-pieczarkowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2141
Ciasto oliwkowo-pieczarkowe
fot. lejoe / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 4 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 4 suszone pomidory
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki tartego sera Emmentaler
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • sól

Opis przygotowania:

Pieczarki umyć, osączyć z wody, obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w cienkie talarki. Jajka wbić do miski i zmiksować je mikserem. Do zmiksowanych jaj wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wlać wino wytrawne, oliwę z oliwek i roztopione masło. Całość doprawić do smaku szczyptę soli, ponownie zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym wsypać do niej tarty ser, dodać pokrojone pieczarki, oliwki i suszone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i pokroić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów