Ciasto midgałowo-serowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1067
Ciasto midgałowo-serowe
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g tłuczonych migdałów
  • 120 ml miodu wielokwiatowego
  • 110 g cukru pudru
  • 50 g maki pszennej
  • 3 żółtka
  • Masa serowa:
  • 750 g sera mascarpone
  • 50 g cukru
  • 6 białek jaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: migdały przesypać do miski i wymieszać z cukrem pudrem. Wsypać do tego mąkę, wlać do tego miód, dodać żółtka jaj i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec przez 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na trzy podłużne części.

Przygotować masę serową: białka jaj ubić mikserem z cukrem na puszysta pianę. Do ubitej piany wlać ekstrakt waniliowy i dodawać stopniowo po 1 łyżce sera mascarpone, nie przerywając miksowania.

Upieczone ciasto przełożyć do mniejszego pojemnika plastikowego i nałożyć na nie warstwę zmiksowanych składników. Na to nałożyć kolejny kawałek upieczonego ciasta, a potem na to znów warstwę zmiksowanych składników. Całość wstawić do zamrażalnika i trzymać przez 2,5 godziny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów