Ciasto midgałowo-serowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1250
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g tłuczonych migdałów
- 120 ml miodu wielokwiatowego
- 110 g cukru pudru
- 50 g maki pszennej
- 3 żółtka
- Masa serowa:
- 750 g sera mascarpone
- 50 g cukru
- 6 białek jaj
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: migdały przesypać do miski i wymieszać z cukrem pudrem. Wsypać do tego mąkę, wlać do tego miód, dodać żółtka jaj i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec przez 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na trzy podłużne części.
Przygotować masę serową: białka jaj ubić mikserem z cukrem na puszysta pianę. Do ubitej piany wlać ekstrakt waniliowy i dodawać stopniowo po 1 łyżce sera mascarpone, nie przerywając miksowania.
Upieczone ciasto przełożyć do mniejszego pojemnika plastikowego i nałożyć na nie warstwę zmiksowanych składników. Na to nałożyć kolejny kawałek upieczonego ciasta, a potem na to znów warstwę zmiksowanych składników. Całość wstawić do zamrażalnika i trzymać przez 2,5 godziny.
Przygotować masę serową: białka jaj ubić mikserem z cukrem na puszysta pianę. Do ubitej piany wlać ekstrakt waniliowy i dodawać stopniowo po 1 łyżce sera mascarpone, nie przerywając miksowania.
Upieczone ciasto przełożyć do mniejszego pojemnika plastikowego i nałożyć na nie warstwę zmiksowanych składników. Na to nałożyć kolejny kawałek upieczonego ciasta, a potem na to znów warstwę zmiksowanych składników. Całość wstawić do zamrażalnika i trzymać przez 2,5 godziny.
Komentarze (0)