Ciasto marchewkowe z rodzynkami i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1945
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka wrzącej wody
- Ciasto:
- 6 marchewek
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 niepełna szklanka oleju
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki rodzynek
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: marchew umyć, obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Jajka wbić do kolejnej miski, wsypać do cukier i razem ubić mikserem na jednolitą masę. Do ubitej masy wlać olej, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mielony cynamon i ponownie całość zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników dodać rodzynki i startą wcześniej marchew. Całość wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec przez około 45-50 minut. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz. Śmietanę kremówkę przelać do kubka, wsypać do niej cukier puder, roztrzepać widelcem i polać upieczone ciasto.
Komentarze (0)