Ciasto gruszkowo-serowe z rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1576
Składniki:
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 39 g sera brie
- 3 gruszki faworytki
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Gruszki umyć, osączyć z wody, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą, pokroić na kwadraty i przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożona folią aluminiową. Pokrojone ciasto posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami i pokruszonym na drobne kawałki serem brie. Całość przełożyć plastrami gruszek i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Wszystko piec na rumiany kolor, po czym wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)