Ciasto jabłkowo-bananowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2006
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 banany do dekoracji
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Ciasto:
- 3 banany
- 3 jabłka Jonagored
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka 2%
- szczypta soli
- Lukier:
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 białko jajka
Opis przygotowania:
Jabłka oraz banany umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: banany do ciasta obrać ze skory, pozbawić końcówek, pokroić w drobną i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do pokrojonych bananów. Mąkę przesypać do kolejnej miski i wymieszać ją z cukrem, cukrem waniliowym, mielonymi orzechami laskowymi oraz proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać olej, mleko i zagnieść gładkie ciasto. Dodać do tego pokrojone wcześniej owoce, całość razem ponownie zagnieść ręcznie, przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić. Z przestudzonego ciasta wyciąć małą, okrągłą foremką krążki i przełożyć je na talerz.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, zalać go sokiem cytrynowym i dodać białko jajka. Całość dokładnie rozmieszać widelcem, wysmarować tym połowę wyciętych krążków ciasta, a następnie nakryć je drugą połową wyciętych krążków.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ją na całość. Banany do dekoracji obrać ze skóry, pozbawić końcówek, pokroić w cienkie plastry i udekorować nimi gotowe ciasto.
Przygotować ciasto: banany do ciasta obrać ze skory, pozbawić końcówek, pokroić w drobną i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do pokrojonych bananów. Mąkę przesypać do kolejnej miski i wymieszać ją z cukrem, cukrem waniliowym, mielonymi orzechami laskowymi oraz proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać olej, mleko i zagnieść gładkie ciasto. Dodać do tego pokrojone wcześniej owoce, całość razem ponownie zagnieść ręcznie, przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić. Z przestudzonego ciasta wyciąć małą, okrągłą foremką krążki i przełożyć je na talerz.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, zalać go sokiem cytrynowym i dodać białko jajka. Całość dokładnie rozmieszać widelcem, wysmarować tym połowę wyciętych krążków ciasta, a następnie nakryć je drugą połową wyciętych krążków.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ją na całość. Banany do dekoracji obrać ze skóry, pozbawić końcówek, pokroić w cienkie plastry i udekorować nimi gotowe ciasto.
Komentarze (0)