Ciasto jabłkowo-bananowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1006
Ciasto jabłkowo-bananowe
fot. Janet Hudson / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 banany do dekoracji
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 3 banany
  • 3 jabłka Jonagored
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • szczypta soli
  • Lukier:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 białko jajka

Opis przygotowania:

Jabłka oraz banany umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: banany do ciasta obrać ze skory, pozbawić końcówek, pokroić w drobną i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do pokrojonych bananów. Mąkę przesypać do kolejnej miski i wymieszać ją z cukrem, cukrem waniliowym, mielonymi orzechami laskowymi oraz proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać olej, mleko i zagnieść gładkie ciasto. Dodać do tego pokrojone wcześniej owoce, całość razem ponownie zagnieść ręcznie, przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić. Z przestudzonego ciasta wyciąć małą, okrągłą foremką krążki i przełożyć je na talerz.

Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, zalać go sokiem cytrynowym i dodać białko jajka. Całość dokładnie rozmieszać widelcem, wysmarować tym połowę wyciętych krążków ciasta, a następnie nakryć je drugą połową wyciętych krążków.

Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ją na całość. Banany do dekoracji obrać ze skóry, pozbawić końcówek, pokroić w cienkie plastry i udekorować nimi gotowe ciasto.

0 komenatrzy

Podobne przepisy