Ciasto czekoladowo-jeżynowe

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2774
Ciasto czekoladowo-jeżynowe
fot. 3liz4 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki jeżyn
  • 2 łyżki masła do wysmarowania papieru do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jeżyny umyć, osączyć z wody, podzielić na dwie połówki. Jedną z nich przesypać do miski i zasypać cukrem pudrem. Drugą pozostawić do posypania upieczonego ciasta.

Przygotować ciasto: masło wraz z gorzką czekoladą przełożyć do rondla i razem rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masę ściągnąć z ognia. Do drugiego rondla wbić jajka, roztrzepać je trzepaczką z cukrem brązowym, wlać powoli rozpuszczoną wcześniej czekoladę z masłem i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Połowę wymieszanej masy przelać do formy wyłożonej wysmarowanym masłem papierem do pieczenia. Następnie nałożyć na nią jeżyny zasypane cukrem pudrem. Na jeżyny przelać kolejną połowę masy, wyrównać łopatką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec przez 40 minut.

Po upieczeniu posypać pozostawionymi jeżynami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów