Ciastka kremowe z czekoladą i truskawkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1496
Ciastka kremowe z czekoladą i truskawkami
fot. NwongPR / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 15 g truskawek
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 białka jaj
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Truskawki oraz miętę umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą i cukrem, dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, odwinąć z folii i podzielić na równe, małe kawałki. Uformować z nich ręcznie małe kulki, a następnie nożem przeciąć na połówki. Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować białkiem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, nałożyć ją na połówki ciastek, po czym nakryć drugą połową i lekko do siebie docisnąć. Następnie czekoladę, gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią całość. Wszystko udekorować truskawkami oraz listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów