Ciastka kremowe z czekoladą i truskawkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1496
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki
- 250 g gorzkiej czekolady
- 15 g truskawek
- 2 gałązki świeżej mięty
- 1 łyżka cukru pudru
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 białka jaj
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Truskawki oraz miętę umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą i cukrem, dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, odwinąć z folii i podzielić na równe, małe kawałki. Uformować z nich ręcznie małe kulki, a następnie nożem przeciąć na połówki. Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować białkiem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, nałożyć ją na połówki ciastek, po czym nakryć drugą połową i lekko do siebie docisnąć. Następnie czekoladę, gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią całość. Wszystko udekorować truskawkami oraz listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)