Ciastka z wiśniami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2676
Składniki:
- 250 g wiśni
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 ml letniej wody
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
Opis przygotowania:
Wiśnie umyć i wydrylować. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej pokrojone drobno masło, wbić 1 jajko, dodać cukier puder, letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość do 5 mm. Foremki o okrągłych kształtach wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wyłożyć do nich ciasto. Na ciasto wyłożyć drelowane wiśnie i przykryć wyciętymi z ciasta gwiazdkami. Roztrzepać 1 jajko na talerzu i posmarować nim wierzch ciasta. Całość przełożyć na blachę do piecze nią i piec w piekarniku w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Komentarze (0)