Ciastka z wiśniami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2676
Ciastka z wiśniami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g wiśni
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 ml letniej wody
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek

Opis przygotowania:

Wiśnie umyć i wydrylować. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej pokrojone drobno masło, wbić 1 jajko, dodać cukier puder, letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość do 5 mm. Foremki o okrągłych kształtach wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wyłożyć do nich ciasto. Na ciasto wyłożyć drelowane wiśnie i przykryć wyciętymi z ciasta gwiazdkami. Roztrzepać 1 jajko na talerzu i posmarować nim wierzch ciasta. Całość przełożyć na blachę do piecze nią i piec w piekarniku w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów