Ciastka z orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5467
Składniki:
- 50 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka tartej laski wanilii
- 180 g mąki
- 80 g posiekanych orzechów laskowych
- 100 g czekolady
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Opis przygotowania:
Utrzyj masło z cukrem, jajkiem, solą i tartą laską wanilii. Mąkę, orzechy i grubo startą czekoladę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób sprężyste ciasto. Uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm, zawiń i chłodź około godziny.
Pokrój ciasto na plastry o grubości 0,5 cm i ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piecz w gorącym piekarniku do zarumienienia brzegów.
Jeszcze ciepłe ciasteczka zdejmij z blachy, odstaw do wystudzenia i ułóż w blaszanym pudełku. Zużyj w ciągu 4 tygodni.
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób sprężyste ciasto. Uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm, zawiń i chłodź około godziny.
Pokrój ciasto na plastry o grubości 0,5 cm i ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piecz w gorącym piekarniku do zarumienienia brzegów.
Jeszcze ciepłe ciasteczka zdejmij z blachy, odstaw do wystudzenia i ułóż w blaszanym pudełku. Zużyj w ciągu 4 tygodni.
Komentarze (1)
bardzo dobre,smaczne i szybko się robi.Pięknie pachną polecam do kawusi - Smacznego!