Ciastka serowo-truskawkowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 950
Ciastka serowo-truskawkowe
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g twarogu sernikowego
  • 150 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz. Następnie truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i przełożyć je do miksera. Dodać do tego twaróg sernikowy, wsypać cukier, wlać jogurt i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki nałożyć łyżeczką na upieczone wcześniej ciastka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów