Ciastka serowo-truskawkowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1125
Składniki:
- 300 g twarogu sernikowego
- 150 g truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz. Następnie truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i przełożyć je do miksera. Dodać do tego twaróg sernikowy, wsypać cukier, wlać jogurt i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki nałożyć łyżeczką na upieczone wcześniej ciastka.
Komentarze (0)