Ciastka cierniowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1067
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g dżemu z pigwy
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 gałązki cierniowe do dekoracji
- 1 szklanka płatków z róży do dekoracji
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g cukru
- 100 ml łyżki miodu lipowego
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem, mielonymi migdałami, szczyptą soli, tartą skórka cytrynową i pomarańczową. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać miód, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 1 cm. Potem odpowiednią foremką w kształcie łezki wyciąć kształty. Przygotowane ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i nałożyć na nie dżem z pigwy. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i przestudzić. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przesypać je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. W rozpuszczonej masie czekoladowej zanurzyć same końce upieczonych wcześniej ciastek i wyłożyć na talerz. Gotowe ciasto udekorować płatkami róży oraz gałązkami cierniowymi. Ciastka wypieka się w okresie wielkiego postu tuż przed Wielkanocą.
Komentarze (0)