Ciastka cierniowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1067
Ciastka cierniowe
fot. OppidumNissenae / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g dżemu z pigwy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 gałązki cierniowe do dekoracji
  • 1 szklanka płatków z róży do dekoracji
  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 100 ml łyżki miodu lipowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem, mielonymi migdałami, szczyptą soli, tartą skórka cytrynową i pomarańczową. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać miód, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 1 cm. Potem odpowiednią foremką w kształcie łezki wyciąć kształty. Przygotowane ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i nałożyć na nie dżem z pigwy. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i przestudzić. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przesypać je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. W rozpuszczonej masie czekoladowej zanurzyć same końce upieczonych wcześniej ciastek i wyłożyć na talerz. Gotowe ciasto udekorować płatkami róży oraz gałązkami cierniowymi. Ciastka wypieka się w okresie wielkiego postu tuż przed Wielkanocą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów