Chłodnik truskawkowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2197
Składniki:
- 1 l truskawek
- 1 l mleka
- 4 żółtka
- 200 g cukru
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, obrać z szypułek i rozetrzeć z połową cukru. Drugą połowę cukru dodać do żółtek i utrzeć na jednolitą masę. Do utartej mary wlać 5 łyżek zimnego mleka i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, a po zagotowaniu ściągnąć z ognia. Do mleka wlewać powoli masę żółtkową, stale mieszając. Gdy mleko z masą przestygnie - dodać roztarte truskawki i odstawić na 15 minut do lodówki. Następnie podawać do spożycia.
Komentarze (0)