Chłodnik tatarski
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2667
Składniki:
- 1/2 l kefiru
- 1/4 l przegotowanej wody
- 1 pęczek szczypiorku ( koperku lub pietruszki)
- 2 jajka
- 2 papryki czerwone
- 2 ogórki
- 1 łyżka papryki w proszku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu obrać z wydmuszek i drobno posiekać. Paprykę przekroić na polowy, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Ogórki obrać ze skory i drobno pokroić. Zielenię również posiekać drobno. Do garnka wlać kefir, przegotowaną i przestudzona wodę, wymieszać i wsypać wszystkie pokrojone produkty. Dodać do tego paprykę w proszku, szczyptę soli, pieprzu, dobrze wymieszać i odstawić w chłodniejsze miejsce na 1 godzinę lub do lodówki. Po tym czasie podawać do spożycia na zimno.
Komentarze (0)