Chleb bananowo-orzechowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 986
Chleb bananowo-orzechowy
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g łuskanych orzechów Macadamia
  • 4 banany
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia

Opis przygotowania:

Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki, miąższ przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło i zmiksowane wcześniej banany. Wbić do tego jajka i całość ponownie zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, po czym wcisnąć do tego orzechy Macadamia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i pokroić ostrym nożem na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów