Chleb bananowo-orzechowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 986
Składniki:
- 100 g łuskanych orzechów Macadamia
- 4 banany
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
Opis przygotowania:
Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki, miąższ przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło i zmiksowane wcześniej banany. Wbić do tego jajka i całość ponownie zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, po czym wcisnąć do tego orzechy Macadamia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i pokroić ostrym nożem na porcje.
Komentarze (0)