Chipsy ziemniaczane w czekoladzie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1661
Chipsy ziemniaczane w czekoladzie
fot. JeepersMedia (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • sól
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyć, obrać ze skóry i pokroić je w cienkie plastry (np. krajalnicą do chipsów karbowanych). Następnie rozgrzać mocno olej w rondlu, włożyć do niego pokrojone wcześniej plastry ziemniaków i smażyć na lekko rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe odcedzić łyżką cedzakową, odsączyć z nadmiaru oleju, oprószyć szczyptą soli oraz przyprawą do ziemniaków i pozostawić do ostygnięcia na sicie.

Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć do miski, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią chipsy rozłożone na sicie. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów