Chipsy ziemniaczane w czekoladzie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1661
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 duże ziemniaki
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- sól
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć, obrać ze skóry i pokroić je w cienkie plastry (np. krajalnicą do chipsów karbowanych). Następnie rozgrzać mocno olej w rondlu, włożyć do niego pokrojone wcześniej plastry ziemniaków i smażyć na lekko rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe odcedzić łyżką cedzakową, odsączyć z nadmiaru oleju, oprószyć szczyptą soli oraz przyprawą do ziemniaków i pozostawić do ostygnięcia na sicie.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć do miski, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią chipsy rozłożone na sicie. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady i wyłożyć na talerz.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć do miski, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią chipsy rozłożone na sicie. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)