Cebula nadziewana karmelizowanymi migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1120

Składniki:

  • 250 g mielonych migdałów
  • 250 g brązowego cukru
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 8 młodych liści zielonej cykorii
  • 2 duże cebule
  • pęczek lukrecji
  • sól

Opis przygotowania:

Lukrecję oraz cykorie umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, przekroić na połowy i wydrążyć z niej środki i pokroić je drobno do miski. Natomiast pozostałe obrzeża cebuli włożyć do gotującego się bulionu warzywnego w rondlu i ugotować do ich miękkości. Po ugotowaniu cebulę osączyć z nadmiaru bulionu i wyłożyć na talerz. Cukier brązowy przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i rozpuścić go na małym ogniu. Do rozpuszczonego cukru dodać pokrojone wcześniej środki z cebuli, wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula się zrumieni. Wtedy wsypać do tego mielone migdały. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nadziać tym gotowaną cebulę na talerzu. Wszystko przełożyć liśćmi cykorii i posypać lukrecją.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów