Cebula nadziewana karmelizowanymi migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1120
Składniki:
- 250 g mielonych migdałów
- 250 g brązowego cukru
- 250 ml bulionu warzywnego
- 8 młodych liści zielonej cykorii
- 2 duże cebule
- pęczek lukrecji
- sól
Opis przygotowania:
Lukrecję oraz cykorie umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, przekroić na połowy i wydrążyć z niej środki i pokroić je drobno do miski. Natomiast pozostałe obrzeża cebuli włożyć do gotującego się bulionu warzywnego w rondlu i ugotować do ich miękkości. Po ugotowaniu cebulę osączyć z nadmiaru bulionu i wyłożyć na talerz. Cukier brązowy przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i rozpuścić go na małym ogniu. Do rozpuszczonego cukru dodać pokrojone wcześniej środki z cebuli, wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula się zrumieni. Wtedy wsypać do tego mielone migdały. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nadziać tym gotowaną cebulę na talerzu. Wszystko przełożyć liśćmi cykorii i posypać lukrecją.
Komentarze (0)