Kisiel cytrynowy z karmelizowanymi bananami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 983
Kisiel cytrynowy z karmelizowanymi bananami
fot. Nikchick (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 30 g kisielu cytrynowego z cukrem
  • 2 banany
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany 18%

Opis przygotowania:

Wodę zagotować w rondlu i na wrzątek wsypać kisiel cytrynowy. Całość dobrze wymieszać, aby powstała gęsta masa. Wtedy ściągnąć z ognia, przelać do kubków i przestudzić. Następnie banany umyć, osączyć z wody, usunąć końcówki i obrać je ze skóry. Obrane banany pokroić w cienkie plastry.

Masło stopić na rozgrzanej patelni na średnim ogniu i wsypać do niego brązowy cukier. Oba te składniki wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Wtedy wlać do tego śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać. Następnie włożyć do tego pokrojone banany. Wszystko wymieszać i smażyć przez 1 minutę . Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do kisielu w kubku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów