Kisiel cytrynowy z karmelizowanymi bananami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 983
Składniki:
- 200 ml wody
- 30 g kisielu cytrynowego z cukrem
- 2 banany
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany 18%
Opis przygotowania:
Wodę zagotować w rondlu i na wrzątek wsypać kisiel cytrynowy. Całość dobrze wymieszać, aby powstała gęsta masa. Wtedy ściągnąć z ognia, przelać do kubków i przestudzić. Następnie banany umyć, osączyć z wody, usunąć końcówki i obrać je ze skóry. Obrane banany pokroić w cienkie plastry.
Masło stopić na rozgrzanej patelni na średnim ogniu i wsypać do niego brązowy cukier. Oba te składniki wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Wtedy wlać do tego śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać. Następnie włożyć do tego pokrojone banany. Wszystko wymieszać i smażyć przez 1 minutę . Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do kisielu w kubku.
Masło stopić na rozgrzanej patelni na średnim ogniu i wsypać do niego brązowy cukier. Oba te składniki wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Wtedy wlać do tego śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać. Następnie włożyć do tego pokrojone banany. Wszystko wymieszać i smażyć przez 1 minutę . Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do kisielu w kubku.
Komentarze (0)