Carciofo alla giudia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 847
Składniki:
- 2 karczochy
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka bułki tartej
- oliwa do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Karczochy umyć pod bieżącą wodą, następnie pozbawić je jednej warstwy dolnych liści i obrać ze skóry ich trzpień. Cytrynę przekroić na połowę i wysmarować nią całego karczocha wraz z obranym trzpieniem. Po wysmarowaniu ostrym nożem odciąć około 2,5 cm od górnej strony karczocha i ponownie wszystko wysmarować przekrojoną cytryną. Wysmarowanego karczocha wrzucić do mocno rozgrzanej, głębokiej oliwy w rondlu i smażyć przez ok. 2 minuty. Po tym czasie karczocha wyciągnąć z oliwy, lekko przestudzić i rozłożyć go ręcznie, aby rozszerzył swoją objętość. Takiego karczocha ponownie włożyć do mocno rozgrzanej, głębokiej oliwy i smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć go łyżką cedzakową z oliwy, wyłożyć na talerz, doprawić do smaku szczyptą soli i posypać bułką tartą.
Komentarze (0)