Calzone z pastą serową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1886
Składniki:
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 białka jaj
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3 g drożdży
- 3 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Pasta serowa:
- 300 g twarogu kanapkowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej słodkiej papryki
- 1 pomidor
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, ciepłą wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, przelać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie wyciąć w nim krążki dwoma kubkami - większym i mniejszym kubkiem.
Przygotować pastę serową: warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidora pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do pokrojonego pomidora. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Następnie dodać do tego ser kanapkowy i wsypać mieloną paprykę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć łyżeczką na wycięte większe krążki z ciasta, a całość nakryć mniejszymi krążkami.
Następnie ciasto zlepić ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Wszystko wysmarować białkiem jaj, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz.
Przygotować pastę serową: warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidora pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do pokrojonego pomidora. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Następnie dodać do tego ser kanapkowy i wsypać mieloną paprykę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć łyżeczką na wycięte większe krążki z ciasta, a całość nakryć mniejszymi krążkami.
Następnie ciasto zlepić ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Wszystko wysmarować białkiem jaj, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)