Calzone z pastą serową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1886
Calzone z pastą serową
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 2 białka jaj
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 g drożdży
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pasta serowa:
  • 300 g twarogu kanapkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej słodkiej papryki
  • 1 pomidor
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, ciepłą wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, przelać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie wyciąć w nim krążki dwoma kubkami - większym i mniejszym kubkiem.

Przygotować pastę serową: warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidora pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do pokrojonego pomidora. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Następnie dodać do tego ser kanapkowy i wsypać mieloną paprykę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć łyżeczką na wycięte większe krążki z ciasta, a całość nakryć mniejszymi krążkami.

Następnie ciasto zlepić ręcznie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Wszystko wysmarować białkiem jaj, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów