Busiate w sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1335
Busiate w sosie
fot. Amire80 / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g makaronu busiate
  • sól
  • Sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki całych migdałów
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 0,5 szklanki suszonych pomidorów
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować sos: suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Całe migdały przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia. Zrumienione migdały przełożyć do miksera, dodać do nich obrany ze skóry czosnek, sparzone wcześniej suszone pomidory i liście świeżej bazylii. Całość zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu czarnego i dobrze zmiksować. Po zmiksowaniu wymieszać z tartym parmezanem. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wymieszać z przyrządzonym wcześniej sosem i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów