Busiate w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1483
Składniki:
- 300 g makaronu busiate
- sól
- Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki całych migdałów
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- 0,5 szklanki suszonych pomidorów
- pieprz czarny mielony
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować sos: suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Całe migdały przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia. Zrumienione migdały przełożyć do miksera, dodać do nich obrany ze skóry czosnek, sparzone wcześniej suszone pomidory i liście świeżej bazylii. Całość zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu czarnego i dobrze zmiksować. Po zmiksowaniu wymieszać z tartym parmezanem. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wymieszać z przyrządzonym wcześniej sosem i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)