Burger z serem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2045
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 15 g wędzonego boczku w plastrach
- 2 bułki do hamburgerów
- 2 liście sałaty
- 2 ząbki czosnku
- 2 plastry żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- 1 kiszony ogórek
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Bułki przekroić na połówki i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Na zrumienione bułki wyłożyć liście sałaty i pokrojoną w plastry cebulę. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić i dodać do pozostałych składników. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki oraz pokrojonego w drobną kostkę kiszonego ogórka. Następnie składniki te oprószyć pieprzem, solą, mielonym imbirem, papryką, po czym wbić do tego jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę kotletów, należy wyłożyć na nie plastry żółtego i smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia, dodać do składników i nałożyć na to górną połowę zrumienionej bułki.
Komentarze (0)