Burger z serem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2045
Burger z serem i boczkiem
fot. ugod / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 15 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 bułki do hamburgerów
  • 2 liście sałaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plastry żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Bułki przekroić na połówki i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Na zrumienione bułki wyłożyć liście sałaty i pokrojoną w plastry cebulę. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić i dodać do pozostałych składników. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki oraz pokrojonego w drobną kostkę kiszonego ogórka. Następnie składniki te oprószyć pieprzem, solą, mielonym imbirem, papryką, po czym wbić do tego jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę kotletów, należy wyłożyć na nie plastry żółtego i smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia, dodać do składników i nałożyć na to górną połowę zrumienionej bułki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów