Buraki z serem i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2233
Składniki:
- 300 g twarogu koziego
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 15 g orzeszków pinii
- 5 czerwonych buraków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 biała rzodkiew do dekoracji
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzodkiew obrać ze skory i pokroić w cienki plaster. Buraki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i obrać je ze skóry. Z jednego z nich wyciąć cienki plaster do nakrycia całości, po czym resztę zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i wyłożyć na talerz. Ser twarogowy przełożyć do miski, dodać do niego jogurt, mielone orzechy laskowe i orzeszki pinii, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, wymieszać i dodać do startych buraków na talerzu. Na górę wyłożyć plaster pokrojonego buraka i rzodkwi. Wszystko skropić oliwą z oliwek i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)