Buraki z serem i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2233
Buraki z serem i orzechami
fot. Charles Hayne / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g twarogu koziego
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 15 g orzeszków pinii
  • 5 czerwonych buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 biała rzodkiew do dekoracji
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzodkiew obrać ze skory i pokroić w cienki plaster. Buraki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i obrać je ze skóry. Z jednego z nich wyciąć cienki plaster do nakrycia całości, po czym resztę zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i wyłożyć na talerz. Ser twarogowy przełożyć do miski, dodać do niego jogurt, mielone orzechy laskowe i orzeszki pinii, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, wymieszać i dodać do startych buraków na talerzu. Na górę wyłożyć plaster pokrojonego buraka i rzodkwi. Wszystko skropić oliwą z oliwek i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów