Buraki z jabłkiem i kaparami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1005
Buraki z jabłkiem i kaparami
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 buraki czerwone
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, osączyć z wody, podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Buraki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dobrze je przestudzić, po czym obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ zetrzeć na tej samej tarce jarzynowej i dodać do startych buraczków. Dodać do tego osączone z zalewy kapary. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, sokiem z cytryny, dobrze wymieszać i przełożyć na liście sałaty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów