Buraki z jabłkiem i kaparami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1182
Składniki:
- 4 buraki czerwone
- 2 słodkie jabłka
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody, podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Buraki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dobrze je przestudzić, po czym obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ zetrzeć na tej samej tarce jarzynowej i dodać do startych buraczków. Dodać do tego osączone z zalewy kapary. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, sokiem z cytryny, dobrze wymieszać i przełożyć na liście sałaty.
Komentarze (0)