Buraczki z soczewicą i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1098
Składniki:
- 250 g zielonej soczewicy
- 150 g migdałów
- 2 duże buraczki czerwone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 czerwona cebula
- sól
Opis przygotowania:
Soczewicę opłukać pod bieżąca wodą, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować w wodzie, w której się moczyła do miękkości i odcedzić do miski. Buraczki czerwone umyć, potem przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry, pokroić na małe kawałki i dodać do soczewicy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, dodać całe migdały, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)