Pieczarki z winem, rozmarynem i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2412
Pieczarki z winem, rozmarynem i pomidorami
fot. Kirti Poddar / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g pieczarek
  • 8 pomidorków cherry
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pieczarki i pomidory dokładnie umyć. Pieczarki, pokroić w plastry, a pomidory w ćwiartki. Rozgrzać olej na patelni dodać do niego pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać pokrojone pieczarki, przykryć i dusić przez 1 minutę. Następnie wlać wino wytrawne, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i dusić przez 3 minuty pod przykryciem. Następnie pieczarki wyciągnąć, osączyć z duszonego sosu i przełożyć na talerz. Na pieczarki wyłożyć pokrojone pomidory. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką pietruszki i udekorować gałązkami rozmarynu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów