Bułki-trojaczki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2190
Bułki-trojaczki
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 białka jajek
  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, letnia wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z solą i przesypać do miski. Następnie wlać do tego roztarte drożdże, letnie mleko, wbić jajka i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta urywać małe kawałki i ręcznie formować z nich małe kulki. Uformowane kulki połączyć ze sobą po trzy sztuki i przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę, po czym całość wysmarować białkiem jajek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 280°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów