Bułki-trojaczki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2323
Składniki:
- 10 g drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 białka jajek
- 1,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, letnia wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z solą i przesypać do miski. Następnie wlać do tego roztarte drożdże, letnie mleko, wbić jajka i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta urywać małe kawałki i ręcznie formować z nich małe kulki. Uformowane kulki połączyć ze sobą po trzy sztuki i przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę, po czym całość wysmarować białkiem jajek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 280°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miski.
Komentarze (0)