Bułki karmelowe z jabłkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 587
Bułki karmelowe z jabłkami
fot. boo_licious (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka 2%
  • 40 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 15 g suchych drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka jaj
  • 1 całe jajko
  • 1 białko jajka do wysmarowania ciasta
  • sól
  • Nadzienie:
  • 10 cukierków karmelowych
  • 4 słodkie jabłka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Świeże drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnim mlekiem, posypać cukrem i rozetrzeć łyżeczką na jednolitą masę. Po roztarciu odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce. Drożdże suche wymieszać z mąką w misce ze szczyptą soli. Wlać do tego rozczyn z drożdży, roztopione masło, wbić jajko, dodać żółtka i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Przygotować nadzienie: jabłka umyć, odsączyć z wody, obrać je ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej jabłka. Wsypać do tego brązowy cukier, cukier puder i mielony cynamon. Całość wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Potem ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać je mąką i podzielić na równe kawałki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość 0,7 mm i nałożyć na nich cukierki karmelowe oraz przygotowane wcześniej nadzienie z jabłek. Całość dobrze zlepić ręcznie i uformować z tego kulki. Z pozostałego ciasta wyciąć krążki szklanką i połączyć je z całością.

Wszystko wysmarować białkiem jajka, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Bułki piec na rumiany kolor. A po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów