Bułki karmelowe z jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 587
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka 2%
- 40 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży
- 15 g suchych drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka jaj
- 1 całe jajko
- 1 białko jajka do wysmarowania ciasta
- sól
- Nadzienie:
- 10 cukierków karmelowych
- 4 słodkie jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Świeże drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnim mlekiem, posypać cukrem i rozetrzeć łyżeczką na jednolitą masę. Po roztarciu odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce. Drożdże suche wymieszać z mąką w misce ze szczyptą soli. Wlać do tego rozczyn z drożdży, roztopione masło, wbić jajko, dodać żółtka i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przygotować nadzienie: jabłka umyć, odsączyć z wody, obrać je ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej jabłka. Wsypać do tego brązowy cukier, cukier puder i mielony cynamon. Całość wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Potem ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać je mąką i podzielić na równe kawałki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość 0,7 mm i nałożyć na nich cukierki karmelowe oraz przygotowane wcześniej nadzienie z jabłek. Całość dobrze zlepić ręcznie i uformować z tego kulki. Z pozostałego ciasta wyciąć krążki szklanką i połączyć je z całością.
Wszystko wysmarować białkiem jajka, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Bułki piec na rumiany kolor. A po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Przygotować nadzienie: jabłka umyć, odsączyć z wody, obrać je ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej jabłka. Wsypać do tego brązowy cukier, cukier puder i mielony cynamon. Całość wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Potem ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać je mąką i podzielić na równe kawałki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość 0,7 mm i nałożyć na nich cukierki karmelowe oraz przygotowane wcześniej nadzienie z jabłek. Całość dobrze zlepić ręcznie i uformować z tego kulki. Z pozostałego ciasta wyciąć krążki szklanką i połączyć je z całością.
Wszystko wysmarować białkiem jajka, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Bułki piec na rumiany kolor. A po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)