Babeczki karmelowe
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2640
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml mleka 2%
- 130 g płynnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- Karmel:
- 150 g cukru
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka masła
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać mleko, roztopione masło i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu składniki przelać do papilotek, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, ostrym nożem ponacinać górną części ciasta i przestudzić.
Przygotować karmel: cukier przesypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i dodać do niego masło. Smażyć na małym ogniu do chwili, aż cukier zacznie się karmelizować. Wtedy całość ściągnąć z ognia, wlać do tego śmietanę, wymieszać i wlać do przekrojonego wcześniej ciasta.
Przygotować karmel: cukier przesypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i dodać do niego masło. Smażyć na małym ogniu do chwili, aż cukier zacznie się karmelizować. Wtedy całość ściągnąć z ognia, wlać do tego śmietanę, wymieszać i wlać do przekrojonego wcześniej ciasta.
Komentarze (0)