Babeczki karmelowe

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2640
Babeczki karmelowe
fot. Janet Hudson / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka 2%
  • 130 g płynnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Karmel:
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka masła

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać mleko, roztopione masło i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu składniki przelać do papilotek, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, ostrym nożem ponacinać górną części ciasta i przestudzić.

Przygotować karmel: cukier przesypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i dodać do niego masło. Smażyć na małym ogniu do chwili, aż cukier zacznie się karmelizować. Wtedy całość ściągnąć z ognia, wlać do tego śmietanę, wymieszać i wlać do przekrojonego wcześniej ciasta.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów