Tortilla lniana z warzywami, kurczakiem i kawiorem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1798
Składniki:
- 25 g czarnego kawioru
- 3 piersi z kurczaka
- 3 korniszony
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka nasion lnu
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, dodać do nich pokrojoną wcześniej marchew, po czym oba składniki zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew z mięsem odcedzić, a samo mięso rozdrobnić na małe kawałki. Korniszony pokroić w małą słomkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Nasiona lnu zmielić drobno młynkiem (może być młynek do kawy) na mąkę i dodać do wymieszanych składników. Całość zalać letnią wodą i zagnieść z tego gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 1,5 mm i przełożyć na wysmarowaną oliwą z oliwek rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć je z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i pokroić w cienkie, podłużne plastry. Pokrojone plastry ciasta zrolować w rulony, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć na tackę.
Wszystko napełnić pokrojonym kurczakiem, cebulą, marchewką, korniszonem i kawiorem. Przed podaniem posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Nasiona lnu zmielić drobno młynkiem (może być młynek do kawy) na mąkę i dodać do wymieszanych składników. Całość zalać letnią wodą i zagnieść z tego gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 1,5 mm i przełożyć na wysmarowaną oliwą z oliwek rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć je z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i pokroić w cienkie, podłużne plastry. Pokrojone plastry ciasta zrolować w rulony, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć na tackę.
Wszystko napełnić pokrojonym kurczakiem, cebulą, marchewką, korniszonem i kawiorem. Przed podaniem posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)