Tortilla lniana z warzywami, kurczakiem i kawiorem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 911
Tortilla lniana z warzywami, kurczakiem i kawiorem
fot. Vegan Feast Catering / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g czarnego kawioru
  • 3 piersi z kurczaka
  • 3 korniszony
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka nasion lnu
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, dodać do nich pokrojoną wcześniej marchew, po czym oba składniki zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew z mięsem odcedzić, a samo mięso rozdrobnić na małe kawałki. Korniszony pokroić w małą słomkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Nasiona lnu zmielić drobno młynkiem (może być młynek do kawy) na mąkę i dodać do wymieszanych składników. Całość zalać letnią wodą i zagnieść z tego gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 1,5 mm i przełożyć na wysmarowaną oliwą z oliwek rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć je z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i pokroić w cienkie, podłużne plastry. Pokrojone plastry ciasta zrolować w rulony, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć na tackę.
Wszystko napełnić pokrojonym kurczakiem, cebulą, marchewką, korniszonem i kawiorem. Przed podaniem posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy