Bułeczki oliwne

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1692
Bułeczki oliwne
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej
  • 150 ml ml letniej przegotowanej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Oliwki osączyć z zalewy i posiekać drobno. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią woda i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ze szczypta soli. Do wymieszanych składników dodać roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować je na grubość 5 mm i pociąć je w podłużne plastry o szerokość 15 cm. Wycięte plastry wysmarować oliwą z oliwek i posypać pokrojonymi oliwkami. Następnie całość zawinąć w rulony, ponacinać ostrym nożem tylko w górnej części ruchami owalnymi, po czym wszystko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów