Bułeczki oliwne
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1692
Składniki:
- 800 g mąki pszennej
- 150 ml ml letniej przegotowanej wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- 25 g drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Oliwki osączyć z zalewy i posiekać drobno. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią woda i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ze szczypta soli. Do wymieszanych składników dodać roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować je na grubość 5 mm i pociąć je w podłużne plastry o szerokość 15 cm. Wycięte plastry wysmarować oliwą z oliwek i posypać pokrojonymi oliwkami. Następnie całość zawinąć w rulony, ponacinać ostrym nożem tylko w górnej części ruchami owalnymi, po czym wszystko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)