Budyń migdałowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2089
Składniki:
- 10 dkg słodkich migdałów
- 10 szt gorzkich migdałów
- 6 jaj
- 1 bułka francuska
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- gotowa polewa owocowa
Opis przygotowania:
Wszystkie migdały sparzyć na patelni, obrać ze skóry i utłuc na miazgę. Oddzielić żółtka od białek. Bułkę francuską namoczyć w mleku, kiedy namoknie wyciągnąć, odcisnąć w ręku, dodać do migdałów i utrzeć razem. Dodać do tego stopniowo 6 żółtek, cukier i śmietanę. Wszystko dobrze utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo do masy, delikatnie mieszając. Wszystko przełożyć do odpowiedniej formy i gotować na małym ogniu przez około 40 minut. Kiedy zgęstnieje przełożyć do pucharków deserowych i zalać polewą owocową.
Komentarze (0)