Brzoskwinie w syropie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2192
Składniki:
- 4 szklanki cukru
- 1,5 kg brzoskwiń
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka wody
- 1 cała laska cynamonu
Opis przygotowania:
Brzoskwinie umyć, obrać ze skóry, przekroić na połówki i usunąć pestki. Wodę z octem wlać do garnka, potem wsypać do tego cukier i całość gotować przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie do gotowanych składników dodać obrane brzoskwinie oraz całą laskę cynamonu i całość gotować do miękkości owoców. Kiedy owoce zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przelać do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić, przełożyć do garnka zalanego do połowy wodą i zagotować. Gotowe wyciągnąć z wody i odstawić w chłodne miejsce.
Komentarze (0)