Brukselka z miodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4154
Brukselka z miodem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • 3 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól

Opis przygotowania:

Brukselkę umyć, osączyć z wody, obrać z wierzchnich liści i przełożyć do rondla. Następnie zalać ja lekką osolona wodą tak, aby nie wystawała i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić, pokroić ją w ćwiartki i przełożyć na blachę do pieczenia. Następnie wstawić ja do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec do chwili, aż się lekko przyrumieni. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć do miski. Miód przelać do kubka, wlać do niego oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy, wymieszać, przelać do brukselki w misce i ponownie dokładnie wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów