Brukselka z miodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4154
Składniki:
- 500 g brukselki
- 3 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
Opis przygotowania:
Brukselkę umyć, osączyć z wody, obrać z wierzchnich liści i przełożyć do rondla. Następnie zalać ja lekką osolona wodą tak, aby nie wystawała i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić, pokroić ją w ćwiartki i przełożyć na blachę do pieczenia. Następnie wstawić ja do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec do chwili, aż się lekko przyrumieni. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć do miski. Miód przelać do kubka, wlać do niego oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy, wymieszać, przelać do brukselki w misce i ponownie dokładnie wymieszać.
Komentarze (0)