Brokuły z wołowiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 701
Brokuły z wołowiną
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 2 brokuły
  • Marynata:
  • 4 łyżki wina ryżowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki sosu sojowego ciemnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki wody
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Brokuły umyć, odsączyć z wody, pokroić je w różyczki i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze do połowy zalanego wodą. Od chwili zagotowania wody w naczyniu brokuły gotować pod przykryciem do ich miękkości, po czym ściągnąć je z sita.

Przygotować marynatę: polędwicę wołową pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Wlać do niej sos sojowy ciemny, wino ryżowe, wodę i olej sezamowy. Następnie wsypać do tego mielony cynamon, brązowy cukier i dodać obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek. Całość wymieszać i trzymać przez 30 minut w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego odsączoną z marynaty wołowinę. Mięso podlać 2 łyżkami z marynaty i smażyć je do miękkości. Wtedy dodać do niego ugotowane wcześniej brokuły, wymieszać, smażyć jeszcze przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów