Brokuły z wołowiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 701
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- 2 brokuły
- Marynata:
- 4 łyżki wina ryżowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki sosu sojowego ciemnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 szklanki wody
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Brokuły umyć, odsączyć z wody, pokroić je w różyczki i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze do połowy zalanego wodą. Od chwili zagotowania wody w naczyniu brokuły gotować pod przykryciem do ich miękkości, po czym ściągnąć je z sita.
Przygotować marynatę: polędwicę wołową pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Wlać do niej sos sojowy ciemny, wino ryżowe, wodę i olej sezamowy. Następnie wsypać do tego mielony cynamon, brązowy cukier i dodać obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek. Całość wymieszać i trzymać przez 30 minut w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego odsączoną z marynaty wołowinę. Mięso podlać 2 łyżkami z marynaty i smażyć je do miękkości. Wtedy dodać do niego ugotowane wcześniej brokuły, wymieszać, smażyć jeszcze przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Przygotować marynatę: polędwicę wołową pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Wlać do niej sos sojowy ciemny, wino ryżowe, wodę i olej sezamowy. Następnie wsypać do tego mielony cynamon, brązowy cukier i dodać obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek. Całość wymieszać i trzymać przez 30 minut w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego odsączoną z marynaty wołowinę. Mięso podlać 2 łyżkami z marynaty i smażyć je do miękkości. Wtedy dodać do niego ugotowane wcześniej brokuły, wymieszać, smażyć jeszcze przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)