Brokuły z szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2352
Składniki:
- 60 dkg brokułów
- 20 dkg szynki
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Brokuły umyć, podzielić na cząstki. Łodygi brokuł odciąć i podzielić na plastry. Brokuły i łodygi gotować w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut, następnie odcedzić i przelać je zimną wodą. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na gorącym oleju. Szynkę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Kiedy szynka lekko się przypiecze dodać do tego brokuły z łodygami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dusić pod przykryciem przez 7 minut. Gotowe podajemy np. z plackami ziemniaczanymi lub grzankami.
Komentarze (0)