Brokuły z szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2352

Składniki:

  • 60 dkg brokułów
  • 20 dkg szynki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Brokuły umyć, podzielić na cząstki. Łodygi brokuł odciąć i podzielić na plastry. Brokuły i łodygi gotować w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut, następnie odcedzić i przelać je zimną wodą. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na gorącym oleju. Szynkę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Kiedy szynka lekko się przypiecze dodać do tego brokuły z łodygami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dusić pod przykryciem przez 7 minut. Gotowe podajemy np. z plackami ziemniaczanymi lub grzankami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów