Brokuł z imbirem i orzeszkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1432
Składniki:
- 25 g tłuczonych orzeszków ziemnych
- 6 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 chiński brokuł
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sól
Opis przygotowania:
Brokuła umyć, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować, ściągnąć z ognia i odcedzić. Imbir umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojony przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć go przez 1 minutę. Następnie dodać do tego tłuczone orzeszki ziemne, zalać sosem ostrygowym, wsypać cukier brązowy, szczyptę soli, wymieszać i smażyć przez kolejną minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowanego wcześniej brokuła, przykryć i dusić razem pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)