Brokuł z imbirem i orzeszkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1432
Brokuł z imbirem i orzeszkami
fot. ssour / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 6 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 chiński brokuł
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól

Opis przygotowania:

Brokuła umyć, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować, ściągnąć z ognia i odcedzić. Imbir umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojony przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć go przez 1 minutę. Następnie dodać do tego tłuczone orzeszki ziemne, zalać sosem ostrygowym, wsypać cukier brązowy, szczyptę soli, wymieszać i smażyć przez kolejną minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowanego wcześniej brokuła, przykryć i dusić razem pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów